Ingyenes programra várják a zeneszeretőket!

 

Április 19-én kezdetét veszi a VII. ZeneVarázslat Nemzetközi Négykezes Zongoraverseny és Zongorakurzus, amely az évek során kulturális programsorozattá nőtte ki magát. Idén egy különleges kategóriában is lehet nevezni a versenyre, amelyben a gyermekek és a szülők közösen zongorázhatnak a színpadon. A versenyzők elismert Liszt- és Kossuth-díjas zsűritagok előtt bizonyíthatják tehetségüket.

A ZeneVarázslat Nemzetközi Négykezes Zongoraversenynek és Kurzusnak a kamaramuzsikálás népszerűsítése mellett az elmúlt évek alatt közösségépítő szerepe is egyre nagyobb hangsúlyt kapott.
Már maga a műfaj, a négykezes is azt az üzenetét jelképezi, mennyire fontosak az emberi kapcsolatok ebben a mai, elmagányosodó világban. Mikor két ember együtt muzsikál, az segít hangsúlyozni az összetartozás fontosságát. Ilyenkor a zenészek szinkronban mozdulnak, szinte együtt lélegeznek, ez pedig igazán különleges élmény lesz, nem csak a zenélő párosnak, de a nézőknek egyaránt.
A növendék párosok mellett ugyanezen missziót képviselve alakították ki a növendék-tanár és a tanár-tanár kategóriákat is az évek során. A regisztráció lezárását követően tisztán látható, hogy az idei újdonság, a szülő-gyermek kategória is nagy népszerűségnek örvend, hiszen több mint húsz családban gyakorolnak már ezekben a napokban a zongoraversenyre.
A verseny különlegessége, hogy szülőket és gyermekeket láthatunk majd közösen muzsikálni a színpadon. Olyan szülőket, akik 20-25 évvel ezelőtt mutatkoztak be utoljára versenyen, és bár „polgári foglalkozást” választottak maguknak felnőttként, zongorázó gyermekeik által a zene szeretete továbbra is meghatározza mindennapjaikat.
Büszkén mondhatjuk, hogy az eseménysorozat művészeteket és művészjelölteket összefogó kulturális programsorozattá nőtte ki magát, ebben az évben rekordszámú, 250 versenyzővel és közel 3000 érdeklődővel. Ez köszönhető annak is, hogy a négykezes zongoraverseny zongorakoncerteken és számos kísérőprogramon látja vendégül a versenyre érkezőket, illetve a versenynek otthont adó város és a környék lakóit”
– mondta el Várnagy Andrea Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a ZeneVarázslat Mozgalom és Négykezes Zongoraverseny alapítója.
A ZeneVarázslat Mozgalom kiemelt célja a kimagasló tehetségek elindítása a zenei pályán, valamint a négykezes műfajjal a kamarazene szépségének bemutatása. Ezt szolgálja az évente, idén hetedik alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi Négykezes Zongoraverseny és Zongorakurzus, amely Magyarország egyik legkedveltebb komolyzenei eseményévé vált. A gyermekek szakmailag kiváló, Liszt- és Kossuth-díjas zsűritagok előtt mutathatják meg felkészültségüket és tehetségüket.

Megtisztelő, hogy Magyarország kiemelkedő művészei, zenepedagógusai, a Zeneakadémia tanszékvezetői, a Magyar Művészeti Akadémia tagozatvezetői idén is elfogadták a meghívást és a nemzetközi zsűri munkájában részt vállalnak.
2023-ban a zsűriben köszönthetjük Becht Erikát, Balázs Jánost, Bonnyai Apolkát, Eckhardt Gábort, Farkas Gábort, Szakács Mariannát, Szamosi Szabolcsot, Tóth Pétert és Várnagy Andreát.

Az ingyenes, de regisztrációhoz kötött esti programokon ismét a klasszikus zenéé lesz a főszerep, szerdától szombatig különleges koncertek várják a résztvevők mellett a budapesti és helyi zenekedvelő közönséget.
Április 23-án vasárnap az ünnepélyes eredményhirdetés és díjátadó zárja az eseménysorozat öt napját, majd egy délutáni mesterkurzus keretében szakmai útmutatót adnak a gyermekek és tanáraik számára.

(papageno.hu)

 

hirdetés

Kormányablak hírek

A hírcsatorna nem található.

A Budapest rovat további hírei

Magyarország konzervatív sziget az európai progresszív liberális óceánban – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a CPAC Hungary konferencián csütörtökön Budapesten.
A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti...
Átadták a megújult Sió-zsilipet kedden, az újjáépített Sió-zsilip közösségi térré alakított, parkosított egykori üzemi területe szerdától nyitva áll a közönség előtt.
A tartós álláskeresők elhelyezkedését segíti az 1,7 milliárd forint hazai forrásból megvalósuló program, amelyre hétfőtől lehet jelentkezni – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM)...
Az Észak-Pest és Dél-Buda közötti átszállásmentes villamoskapcsolatról indít kérdőíves társadalmi egyeztetést a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).
Sokkal több van ebben a városban! címmel mutatta be 101 pontból álló programját Vitézy Dávid, az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület által támogatott főpolgármester-jelölt pénteken...
A közbeszerzési eljárások szigorú szabályokhoz igazodnak, nincs ez másképp a földgáz vagy a villamosenergia beszerzésénél sem. Cikkünkben Miski György, a Greenergy Market Kft. szakértője gyűjtötte...
Megkezdődött kedden a központi szúnyoggyérítés, túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik tavasszal – tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi...
Magyarországon minden évben április 16-án tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása.
Hétfőtől lehet jelentkezni az Ifjúsági garancia plusz programra. A program az Európai szociális alap plusz társfinanszírozásával, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretében...

A címlapról

Magyarország konzervatív sziget az európai progresszív liberális...
A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április...
Átadták a megújult Sió-zsilipet kedden, az újjáépített Sió-zsilip...
A tartós álláskeresők elhelyezkedését segíti az 1,7 milliárd forint...
Az Észak-Pest és Dél-Buda közötti átszállásmentes...
Sokkal több van ebben a városban! címmel mutatta be 101 pontból álló...

Könyvajánló

Dr. Szántó Szilvia, a Budapesti Gazdasági Egyetem mentálhigiénés tanácsadója egy háromrészes regény után (Nárcisz-trilógia), idén elkészült a történethez tartozó terápiás könyvvel is, ami segít azoknak, akik a regény főszereplőjéhez hasonlóan átéltek érzelmi vagy más típusú bántalmazást.
„Az elmúlt 500 évben azok a nemzetek emelkedtek fel, amelyek a pénzt tőkévé alakították, feltaláltak és bevezettek új technológiákat, a társadalom széles rétegeinek adtak tudást, és teret adtak a tehetségek érvényesülésének” – többek között erre hívja fel a figyelmet legújabb kötetében Matolcsy György, majd hangsúlyozza: „A múlt sikerei azonban nem adnak pontos iránytűt, mert a történelem, benne a gazdaság törvényei döntő pontokon megváltoztak. Azokat érdemes követni, akik már a jövőből hozzák előre a működésüket, és már korunk gondolati forradalmára, ezen belül a fenntartható közgazdaság törvényeire építik működésüket.”
Megjelent a Pallas Athéné Könyvkiadó legújabb kiadványa.
A legnagyobb és legkomplexebb iparág az emberiség történetében.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

A gyorsabb áthaladás ILLÚZIÓJÁNAK érdekében, kérjük fáradjanak az önkiszolgáló kasszákhoz!
Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Úgy érzed, hogy sok probléma nyomja a vállad? Olyan nehézségekkel küzdesz, amit senki nem ért meg? Úgy gondolod, hogy egyedül vagy ezekkel a gondokkal?
Több mint 7 évtizeden át volt Kispest lakosa a jeles tanárember, Pataki Gyula.
A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.