Egy megújuló park szélén, világszínvonalú épületben nyílt meg a Néprajzi Múzeum új otthona a Liget Budapest projekt eredményeként – mondta el az MTI-nek a megnyitó alkalmából a projekt miniszteri biztosa.

Baán László felidézte: amikor a projekt indulásakor végignézték, hol vannak jelentős adósságai a kormánynak múzeumi téren, egyértelmű volt, hogy a Néprajzi Múzeumnak új otthonra van szüksége.

„Az idén 150 éves intézmény most kap először saját célra készült épületet, egyből a legmodernebbet, nemzetközi szinten is: nemcsak felszereltségében, de szemléletében is” – közölte.

A gyűjtemény először 1896-ban éppen a Városligetben mutatkozott be, majd évtizedekig ott volt az otthona. Az intézményt a hetvenes években költöztették a Kossuth téri Igazságügyi Palotába, amely teljesen alkalmatlannak bizonyult múzeumi célokra – emlékeztetett.

A miniszteri biztos elmondta, hogy a Néprajzi Múzeum új otthonát a világ legjobb tervezőit megversenyeztetve keresték.

Az anonim tervpályázat nemzetközi zsűrije végül egyhangú döntéssel választotta ki a Ferencz Marcel vezette Napur Architect tervét, amely egyszerre geometrikus és organikus formáival nagyon jól rímel a Magyar Zene Házára.

„A két épület fantasztikusan egymásra talált a Ligetben. Egymástól talán, ha száz méterre vannak, de most, amikor már bezöldült a környezete, szerves részét képezik a parknak, ez azért is van, mert egyik épület sem emelkedik a lombkoronaszint fölé” – emelte ki.

Kiállító tér a Néprajzi Múzeum új épületében (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

„A Liget projekt esetében a megvalósult új épületek nem egyszerűen hűen tükrözték a látványterveket, hanem még azoknál is sokkal szebbek lettek. Ezt mutatja a Magyar Zene Háza sikere is: a ház a január végi nyitás óta már több mint 260 ezer látogatót vonzott. A Városliget rekonstrukciója során megújított parki elemeket, például a Nagyjátszóteret, sportpályákat, a futókört és a kutyás élményparkokat is milliós nagyságrendben látogatták már, így mára nem kérdés, hogy a Liget Budapest projektet, annak eredményeit elfogadták és szeretik az emberek” – jegyezte meg.

Baán László hangsúlyozta, hogy nem csak a Néprajzi Múzeum látványos formáját érdemes kiemelni.

Az első pillanatoktól a múzeum szakembereinek a bevonásával zajlott ugyanis a pályázat kiírása, majd a tervezés is, így pontosan az intézmény igényeire szabott épület született.

A múzeum munkatársai pontosan el tudták mondani, milyen funkciók hiányoztak vagy nem voltak megfelelően kiszolgálva az előző épületükben, jól ismerték a közelmúltban külföldön épült néprajzi múzeumokat és azok tapasztalatait is be tudták építeni a városligeti épületbe – emlékeztetett, hozzátéve: a muzeológusok és a tervezők együttműködése a beruházás közben is folytatódott.

Csaknem háromszorosára nőtt a kiállítóterek összterülete az előző, Kossuth téri épülethez képest, így végre a rendkívül gazdag nemzetközi anyag is meg tud jelenni az állandó kiállításban is.

A gyűjtemény nagy állandó kiállítása csak jövőre nyílik meg, de a Megérkeztünk című tárlat a gyűjtemény 100 válogatott főművét mutatja be több mint 1000 négyzetméteren, a látványos ZOOM tér pedig egyedi perspektívából, új összefüggéseket teremtve ismerteti meg a múzeum több száz tárgyát – mondta.

(Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A fogadótér központi látványeleme a több mint négyezer tárgyat bemutató Kerámiatér, amely nem egyszerűen egy látványraktár, nagyon sokféle megközelítésben csoportosítja ezt az izgalmas anyagot – ismertette az épület látnivalóit a miniszteri biztos.

Mint hozzáfűzte, a múzeum otthont ad a Városliget Látogatóközpontjának, amely többek között az I. világháború előtti budapesti városmag akkori mintegy hatezer épületét mutatja be léptékarányosan és történeti hűséggel.

A látványos városmakett mellett ott áll a Liget Budapest projekt eddig elkészült és tervezett fejlesztéseit bemutató makettje is, így a múlt, jelen és jövő szépen egybefonódik ebben a fogadótérben – emelte ki.

Az új épület kiállításai sem konvencionálisak, de ezen túlmenően egy 21. századi múzeumhoz méltó, modern közönségforgalmi tereknek, egy vetítőnek, könyvtárnak, előadó- és konferenciateremnek is helyet ad az új múzeumépület, és néprajzi szakmai szervezeteknek is otthont adnak itt.

A nemzetközi szakmai központ szerepet erősíti az is, hogy a Néprajzi Múzeum már májusban otthont ad egy nemzetközi néprajzi konferenciának

– számolt be Baán László.

„Ilyen színvonalú és komplexitású kulturális negyed, ami jelenleg formálódik a Városligetben, nincs még egy a világon, noha ehhez hiányzik még az Új Nemzeti Galéria felépítése. Ami itt kibontakozik, az Budapestet évtizedekre sokkal magasabbra helyezi az európai kulturális térképen” – fogalmazott.

A Néprajzi Múzeum körül már mintegy 10 ezer négyzetméter zöldterület is megújult, de a parkrekonstrukció is tovább folytatódik majd.

„A Liget zöldítésében persze a legnagyobb lépést a Kós Károly sétány forgalmának lezárása jelentené az ott naponta áthaladó 10-15 ezer autó elől, de ez fővárosi hatáskör. Ha a Liget olyannyira fontos volna a fővárosi vezetésnek, ahogy ezt mindig hangsúlyozza, ezt a döntést már holnap meghozhatná” – mondta Baán László.

(hirado.hu)

hirdetés

Kormányablak hírek

A hírcsatorna nem található.

A Budapest rovat további hírei

A jövő a zöldenergiáé, Magyarország élenjáró szerepre törekszik a tiszta forrásból megtermelt energia termelésében és tárolásában. Az időjárásfüggő megújulók természetes teljesítményingadozásának...
Az egészségügyi adatvagyon kezeléséhez szükséges informatikai fejlesztésekre hétmilliárd forint vissza nem térítendő forráshoz jut az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) – közölte az intézmény...
A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival kezdődik pénteken a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka – közölte az Oktatási Hivatal kedden az MTI-vel.
Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a...
Magyarország konzervatív sziget az európai progresszív liberális óceánban – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a CPAC Hungary konferencián csütörtökön Budapesten.
A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti...
Átadták a megújult Sió-zsilipet kedden, az újjáépített Sió-zsilip közösségi térré alakított, parkosított egykori üzemi területe szerdától nyitva áll a közönség előtt.
A tartós álláskeresők elhelyezkedését segíti az 1,7 milliárd forint hazai forrásból megvalósuló program, amelyre hétfőtől lehet jelentkezni – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM)...
Az Észak-Pest és Dél-Buda közötti átszállásmentes villamoskapcsolatról indít kérdőíves társadalmi egyeztetést a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).
Sokkal több van ebben a városban! címmel mutatta be 101 pontból álló programját Vitézy Dávid, az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület által támogatott főpolgármester-jelölt pénteken...

A címlapról

A jövő a zöldenergiáé, Magyarország élenjáró szerepre törekszik a...
Az egészségügyi adatvagyon kezeléséhez szükséges informatikai...
A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival kezdődik...
Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök...
Magyarország konzervatív sziget az európai progresszív liberális...
A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április...

Könyvajánló

Dr. Szántó Szilvia, a Budapesti Gazdasági Egyetem mentálhigiénés tanácsadója egy háromrészes regény után (Nárcisz-trilógia), idén elkészült a történethez tartozó terápiás könyvvel is, ami segít azoknak, akik a regény főszereplőjéhez hasonlóan átéltek érzelmi vagy más típusú bántalmazást.
„Az elmúlt 500 évben azok a nemzetek emelkedtek fel, amelyek a pénzt tőkévé alakították, feltaláltak és bevezettek új technológiákat, a társadalom széles rétegeinek adtak tudást, és teret adtak a tehetségek érvényesülésének” – többek között erre hívja fel a figyelmet legújabb kötetében Matolcsy György, majd hangsúlyozza: „A múlt sikerei azonban nem adnak pontos iránytűt, mert a történelem, benne a gazdaság törvényei döntő pontokon megváltoztak. Azokat érdemes követni, akik már a jövőből hozzák előre a működésüket, és már korunk gondolati forradalmára, ezen belül a fenntartható közgazdaság törvényeire építik működésüket.”
Megjelent a Pallas Athéné Könyvkiadó legújabb kiadványa.
A legnagyobb és legkomplexebb iparág az emberiség történetében.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

A gyorsabb áthaladás ILLÚZIÓJÁNAK érdekében, kérjük fáradjanak az önkiszolgáló kasszákhoz!
Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Úgy érzed, hogy sok probléma nyomja a vállad? Olyan nehézségekkel küzdesz, amit senki nem ért meg? Úgy gondolod, hogy egyedül vagy ezekkel a gondokkal?
Több mint 7 évtizeden át volt Kispest lakosa a jeles tanárember, Pataki Gyula.
A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.