Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Természetvédelmi oltalmat kapott idén január elsejétől a fővárosi közgyűlés rendelete értelmében a harmadik kerületi Óbudai-sziget ártéri erdeje.

Dr. Kerényi-Nagy Viktor, Óbuda-Békásmegyer főkertésze összefoglalja az alábbiakban a legfontosabb tudnivalókat erről a területről és az itt élő védett növény- és állatfajokról.

 

Az utóbbi években, főleg fővárosi viszonylatban igen kevés terület kapott természetvédelmi oltalmat. Idén január elsejétől a fővárosi Önkormányzat Közgyűlésének 45/2021. (XII. 22.) önkormányzati rendelete módosította a „Budapest helyi jelentőségű védett természeti területeiről” elnevezésű 25/2013. (IV. 18.) fővárosi önkormányzati rendeletet, így létrejött az Óbudai-szigeti Ártéri Erdő Természetvédelmi Terület.

Ligetek és mocsárrétek a harmadik kerületben

Az új természetvédelmi területet Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat és Budapest Főváros Önkormányzat közösen hozta létre, hiszen a 250 537 m2 terület több mint felét (133 647 m2-t) a harmadik kerület biztosította dr. Kiss László 2021. június 4-i polgármesteri döntése alapján.

Az Óbudai-, más néven Hajógyári-sziget egy részének védetté nyilvánításának célja a sziget partját övező értékes, idős, őshonos puhafás galériaerdő, ártéri vegetáció természet közeli állapotának, folytonosságának fenntartása, a hozzá kötődő őshonos állatvilág megőrzése, valamint a terület jelentős tájképi értékének megvédése.

A galériaerdő megőrzendő élőhelytípusai a bokorfüzesek, fehérnyár-ligetek, feketenyár-ligetek, fűzligetek és ecsetpázsitos mocsárrétek.

Fontos tudnunk és tudomásul vennünk, hogy a védett galériaerdőkben csak minimális, fenntartó és védelmi jellegű beavatkozások lehetségesek, az állományok fenntartását és megújulását a természetes erdődinamikai folyamatokra kell alapoznunk, így a látogató fog itt látni lábon száradt, korhadó fát, részben letört ágat éppúgy, mint odvas törzseket – hiszen ettől gazdag az élőhely, mivel ezen élőhelyekhez rengeteg gomba, rovar, madár és denevér kötődik.

Így a fás szárú növényekből csak a közvetlen veszélyhelyzettel fenyegetők lesznek a természetvédelmi kezelést végzők által kivágva, illetve az idegenhonos fák és cserjék kerülnek visszaszorításra.

Védett növény- és állatfajok otthona

Az árvízvédelmi töltésen belüli, természetvédelmi szempontból értékes gyepterületeket mozaikosan, úgynevezett hagyássávok meghagyásával, évente legfeljebb kétszer kaszálják. A kaszálékot pedig mintegy két hétig a helyszínen hagyják a magok kipergése érdekében.

Az Óbudai-sziget természetvédelmi területet szabadon látogathatjuk a kijelölt sétautakon gyalogosan vagy kerékpárral. A fészkelő madarak és a többi állatfaj zavarását elkerülendő viszont a kutyát a védett területen csak pórázon lehet sétáltatni.

Örömet és felelősséget jelent, hogy a védetté nyilvánított terület az egyik legjelentősebb fővárosi vízimadár-telelőhely, ezért az élőhelyek fenntartása kulcsfontosságú, de megtalálható itt 6 növény-, 6 ízelt lábú, 1 kétéltű, 5 hüllő-, 103 madár- és legalább 8 emlősfaj, amelyek védettek. A védett fajok közül itt nyílik kora tavasszal a ligeti vagy dunai csillagvirág egyik legnagyobb budapesti állománya, fákra felkúszva függönytársulást alkot a kipusztulás szélén álló ligeti szőlő, és új populációit fedezték fel itt két orchideafajnak, a széleslevelű nőszőfűnek és a Tallós-nőszőfűnek.

Harkály és fülemüle a K-hídnál

A védett állatfajok közül talán legfeltűnőbb itt a hód, amelyet a K-hídnál lubickolva le is kamerázhatnak szemfüles kirándulók. De az egész Európában veszélyeztetett mocsári teknős kevés fővárosi lelőhelye szintén a Hajógyári-sziget.

Szinte az összes békafaj és siklófaj előfordul a területen, miközben egyik sem jelent veszélyt, sőt mindegyik védett, és hasznos tagja az ökoszisztémánknak. Ha időt szánunk az állatok megfigyelésére, itt jégmadarat láthatunk kék villanásként cikázni, és megleshetjük a „2022-es év madarát”, a zöld küllőt éppúgy, ahogyan az úgynevezett öt fadoktor fajt: a harkályokat, a rovarpusztító és gyümölcslakmározó aranymálinkót vagy sárgarigót, esős időben pedig a fülemüle trillázásában gyönyörködhetünk.

Ahogy szeretjük

Az ártéri erdő természetvédelmi terület bemutatására hamarosan tanösvényt fognak kialakítani, hogy ne csak oltalmazzuk, hanem meg is ismerhessük az itt otthonos növényeket, állatfajokat és természeti folyamatokat.

Ahhoz, hogy az Óbudai-sziget jelenlegi, többségünk által szeretett vadregényes, természet közeli állapota fennmaradjon, az olykor szigorúnak tűnő változásokat és vállalásokat be kell tartanunk, ha azt szeretnénk, hogy unokáink is gyönyörködhessenek mindebben. Fogjunk össze, hogy a sziget olyan maradjon, amilyennek szeretjük!

(obuda.hu)

 

Még több hír Budáról

Az önkormányzat idén is díjazta azokat a kerületieket, akik kiemelkedőt alkottak Budafok-Tétényben. Díszpolgárnak Radóczy Máriát választották.
A parlagfű nagymértékű elszaporodásának a közegészségügyi és gazdasági károsító hatása számottevő.
Júniustól már kedvezményesen fürdőzhetnek a kerületben élő nyugdíjasok a Szent Lukács Gyógyfürdőben!
Minden év június hónap harmadik vasárnapján ünnepeljük apák napját. Hogy kifejezzük szeretetünket, ragaszkodásunkat és köszönetet mondjunk nekik.
Elkészült a II. kerületi Gyarmati Dezső Uszoda 50 méteres medencéjének ideiglenes helyreállítása – jelentette be Facebook-oldalán Őrsi Gergely, a kerület MSZP-s polgármestere.
Tisztelt Lakók! A Péterhegy városrészre készített forgalomtechnikai felülvizsgálat részeként megvizsgálták a Kapolcs utca megnyitását és több utca egyirányúvá tételét.
A Pedagógusnap alkalmából fővárosi kitüntetést kapott Tamaskáné Fekete Erika és Békefi Gábor.
A Böszörményi úti turulszobor környezetének átalakítására programalkotó pályázatot hirdetett tavaly a Hegyvidéki Önkormányzat.
Az Óbudai Önkormányzat a következő cikket tette közzé az oldalán:
A Budavári Önkormányzat az alábbi cikket tette közzé oldalán:
Idén először, az ilyenkor szokásos Hegyvidéki Napok helyett Hegyvidéki Nyári Piknikre várta a kerületieket és barátaikat a szervező MOMkult és az önkormányzat.
Budafok-Tétényben is elindult az Odaadó Program.
AZ alábbi cikk a Budavári Önkormányzat híroldalán jelent meg.
Átadták Magyarország első mesterséges intelligencia tanszékét a Bosch és az ELTE együttműködésében a Lágymányosi Campus Informatikai Karán.
A Hajógyári-szigeten az autóval érkezőknek a Gyereksziget ideje alatt forgalmi változásra kell számítani.
Őrsi Gergely : Gyereknapi falfestmény-meglepetés - Lusta Dick, Sebaj Tóbiás, Vuk és a magyar népmesék piros madara díszíti az egykori katonai akadémia kerítését a Pasaréti úton
Milyen is a mesebeli kőleves? Nem kell hozzá más, mint egy darab kő és egy kis ravaszság, s máris kész a finomság.
Ez a cikk a Budavári Önkormányzat híroldalán jelent meg.

A címlapról

A rendőrség közzétett egy figyelemfelkeltő videót arról, hogy...
Köztudott, hogy kötelező biztosítás és érvényes műszaki vizsga...
A család, az oktatás és a kultúra is erőforrás az ország számára –...
Egy európai kutatás szerint Magyarországon és Olaszországban a...
Az iskolai szünet kezdetével összehangolt forgalmi változások...
Októberig fenntartja a kormány az élelmiszer-, valamint a...

Könyvajánló

Nyáron kevés jobb érzés van attól, mint elnyúlni valahol a vízparton, a napernyő alatt, elővenni egy jó könyvet és csak falni a betűket. Sokaknak ez az igazi feltöltődés, a nagybetűs PIHENÉS.
Együttműködés a mai tizen- és huszonévesekkel.
A 2019 végén kezdődött világméretű koronavírus-járvánnyal, a karanténnal, az életünk megállításával-lelassításával olyan teljesen újszerű helyzetben találtuk magunkat, hogy nem voltak fogalmaink az új, nyelven kívüli jelenségek elnevezésére.
A különleges írói stílussal rendelkező, kissé titokzatos Bucsi Mariann írónőt egy rendhagyó interjú keretén belül kérdezte több ismert és elismert ember, így közelebbről is megismerhetjük hazánk egyik feltörekvő szerzőjének életét.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Városban élünk. Vannak, akik figyelembe veszik az ezzel járó szabályokat, amik az együttélést szolgálják.
Értem én, hogy Putyint büntetni akarjuk. De biztos, hogy így kell?
Pénteki munkanap, 11:45, az Erste számlák nem elérhetőek Dzsordzsal.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Idén is megszervezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2021-ben is meghirdeti az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, ráadásul két kategóriában.
Az idén épp negyven éve átadott, a Mátyás-templommal szemben lévő egykori diplomataházat a nemzeti bankhoz kötődő alapítvány építi át.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech