A sétaösvény az Elvis Presley tér és Elek apó kútja között húzódik olyan zöld tereket érintve, amelyeket érdemes a városlakóknak meglátogatni. Az 5 km hosszú ösvény 10 állomásból áll, azaz két óra alatt kényelmesen végig lehet rajta sétálni.

A „Budai sétaösvény" névvel illetett gyalogos útvonal az erdei turistaösvényekhez hasonlóan táblákkal vezeti a sétát választókat az útvonalon, így az „offline" vezetettség élményében részesülhetnek. A sétaösvény térképe itt elérhető.

A Fővárosi Önkormányzat arra törekszik, hogy a sétaösvény köztudatba való beépülésével, támogassa a sétálás élményét, – ráébressze az embereket arra, hogy megéri a sokszor nagyobb időráfordítással járó gyaloglást választani akár közlekedési, akár rekreációs célból. A napi közlekedés során előfordulhat, hogy jól megszokott útvonalakat járunk be, és nem is vesszük észre milyen értékes városrészek mellett haladunk el.  A sétaösvénnyel a Főváros ösztönözni szeretné a városlakókat a kültéri kimozdulásra, gyaloglásra, a közterületek használatára, a város (újra)felfedezésére. Az ösvény kialakításának célja továbbá, hogy a város közepén, a Duna közelében kialakuljon egy aktív közterület, amit a városlakók újra birtokba vesznek, élettel töltenek meg. A 2019 nyárra már lassan hagyománnyá váló Szabihíd példája jól mutatja, hogy a Duna mentén megjelenő közterületeket a városlakók ismét felfedezik, és az új kiegészített funkciók gyorsan hozzájárulhatnak a város élhetőségének javulásához.

A sétaösvényen 10 érintett terén elhelyezett 10 rejtvénnyel a Fővárosi Önkormányzat arra ösztönzi az embereket, hogy járják végig a teljes útvonalat. A Budai sétaösvényről készült videó itt érhető el: https://youtu.be/SzHHJEPflVM

Forrás: budapest.hu