Nem zárható ki, hogy 2022-re úgy emlékezünk majd vissza, mint arra az évre, amikor beléptünk a veszélyek korába, Magyarország azonban az összes veszélyre aktívan reagált – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

  Azonban a veszélyekre aktívan kell reagálni, ahogy azt 2020-ban és tavaly is tettük. Az Erasmus-ügy kapcsán a miniszterelnök elmondta, érthetetlen, hogy Brüsszelben olyan emberek vannak, akik egy vita rendezéseként mások gyermekein akarnak bosszút állni.

 

Együttérzésünket fejezzük ki a meggyilkolt rendőr családtagjai felé és természetesen gondoskodni fogunk róluk. Ebből is látszik, hogy ez egy veszélyes szakma, ezért meg kell becsülni a rendőreinket – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A kormányfő szerint nem vagyunk ilyesmihez hozzászokva, ehhez hasonló esetek ritkán fordulnak elő, itt ez nem napi gyakorlat, mint némely nyugat-európai városban, és ez azért van, mert a rendőreink jól végzik a dolgukat.

Orbán Viktor azt mondta, hogy korai még ítéletet mondani, de elképzelhető, hogy 2022-ben beléptünk a veszélyek korába. A pandémia után fegyveres konfliktus jött, aztán energiaválság, szankciók, amik inflációt okoznak, közben növekszik a migrációs nyomás, a háború láthatóan elhúzódik, és egyre véresebbé válik, ezért lehet, hogy „néhány év távlatából az derül majd ki, hogy 2022 volt az az év, amikor mi európaiak beléptünk a veszélyek korába.”

A kormányfő szerint az embereknek magukban kell tisztázniuk, hogyan viszonyulnak a veszélyhez. Az egyik lehetőség, hogy védekezésbe fordulnak át, sündisznó módjára összegömbölyödnek. Európai vezetők között is vannak ilyenek, de ez a fajta hozzáállás megbénít. Azonban a veszélyekre aktívan kell reagálni, ahogy azt 2020-ban és tavaly is tettük.

Hangsúlyozta: nem megúszni akarjuk, hanem védelmi vonalakat húzunk fel.

 

A szankciós energiaár miatt mindannyian többet kell, hogy fizessünk, de a kormány nem azzal reagált, hogy ráterhelte az emberekre, hanem létrehozta a rezsivédelmi alapot, hogy annak segítségével védje a családokat. Ez az aktív védekezés legjobb példája, és a miniszterelnök ezt várja az országtól és a kormánytól.

A rezsivédelemnek köszönhetően havi szinten 181 ezer forintot spóroltak a családok, amit ugyan nem fognak kézben, nem vitte nekik a postás, de nem is jött senki, aki elvegye ezt tőlük

– hangsúlyozta a miniszterelnök.

A szankciók körüli európai vitákról szólva a kormányfő azt mondta: arra vár, hogy jöjjön valaki, aki végre bevallja, hogy ezt elrontottuk, ezzel pedig az energiaár bezuhanna, az infláció pedig a felére csökkenne.

Orbán Viktor rögzítette: De nincs olyan vezető, akinek ekkora a bicepsze. A bátorságban Magyarország élen jár, de a mi erőnk kevés ahhoz, hogy az európai politikát átfordítsuk. Mi csak fékezni próbáljuk a folyamatokat, ezért a következő időszakban bátorság és erő híján Európában ez a szerencsétlenkedés fog folytatódni.

Kitért arra is, hogy a szankciók súlyosan el vannak kalkulálva, és az ügy kapcsán a német mérnöki precizitásba vetett hit is csorbát szenvedett, hiszen látható, hogy a német kormány segédletével lettek bevezetve, ráadásul a német bizottsági elnök mellett.

Magyarországon a rezsivédelmi rendszer havonta 450 eurónak megfelelő összeget juttat havonta minden családnak, és ezt nem hiszik el Brüsszelben – fogalmazott a miniszterelnök. Hangsúlyozta: ha a belga, spanyol, francia családoknak is biztosítani akarnák ezt, az lehetetlen küldetéssel érne fel, hiszen ez „nagyon sokba kerül”. Ezeket a pénzeket – folytatta – be kell gyűjteni, extraprofit formájában el kell venni, és a nagy cégekkel „meg kell értetni, hogy ez egy átmeneti intézkedéssorozat, ez a kulcs” – húzta alá a kormányfő.

Nyugaton ugyanakkor nem tudják ezt megtenni, nem elég erősek ehhez.

Ebből az következik: az európai emberek kárvallottjai a szankciós politikának és a háborúnak. Elmondta: Európa biztos veszít a jelenlegi helyzeten, az Egyesült Államok biztos nyer, Oroszország pedig még kérdéses.

A legnagyobb vesztes Európa

– emelte ki a miniszterelnök.

Az Erasmus-ügy kapcsán elmondta, a diákok „készüljenek ugyanúgy, ahogy eddig készültek”, hiszen semmilyen kárt nem fognak elszenvedni. Ez egy befektetés a nemzet részéről, „nemzeti érdek, hogy okos diákjaink legyenek, akik külföldről hoznak haza tudást” – fogalmazott a kormányfő.

Az is elmondta, érthetetlen számára, hogy Brüsszelben olyan emberek vannak, akik egy vita rendezéseként más gyermekein akarnak bosszút állni.

 

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy Brüsszelnek egy célja van: Magyarországon kormányváltást akarnak. Brüsszelnek van egy elgondolása a migrációról, vagy például arról, hogy hogyan neveljük a gyerekeinket. A magyar kormány pedig ezekből a kérdésekből nem enged.

A választások előtt is erre játszottak a brüsszeliták, ezért kapott külföldről pénzeket a magyar baloldal

– tette hozzá.

Azonban a magyar választópolgárok másképp döntöttek. Ezért Brüsszelnek ezzel a kormánnyal kellett kezdenie valamit, és most a magyar fiatalokat próbálja büntetni.

A kormányfő szerint ez áll a mostani Erasmus program leállításának hátterében is. Orbán Viktor azt is megjegyezte, hogy ilyen pénzügyi tartaléka a magyar államnak soha nem állt rendelkezésére, mint most. Ebből is az látszik, hogy „boldogulunk mi nélkülük is” csak velük könnyebb lenne.

A miniszterelnök a 2023-as költségvetés módosítása kapcsán elmondta: a legfontosabb, hogy ha munka van, minden van. A magyar gazdasági stratégia erre épül, és a kormány elsődleges feladata, hogy ezt garantálja. Sikerült elérni azt a célt, hogy több mint egymillióan dolgoznak ma, mint 2010-ben. 2022 hiába volt a veszélyek éve, a foglalkoztatottak száma mégis rekordon áll. A beruházások tekintetében a befektetések összege sem volt még ilyen magas, mint a tavalyi évben. Az energiaválság miatt a vállalkozásoknak is át kell alakulniuk, és dolgozniuk kell, hogy kivédjék a negatív hatásokat, és a kormány is kiveszi a részét a gazdasági élet szereplőinek megsegítéséből. A kormányfő 2023 legfontosabb feladatának nevezte a munkahelyek védelmét.

A reálbérek tekintetében 2022 harmadik negyedévében Magyarország volt az egyetlen – az EU-ban –, ahol ezek nőttek, erről azonban nem a kormány dönt. A minimálbérről is a munkáltatók és a munkavállalók egyeznek meg, a kormány csak közvetít ez ügyben.

Mi nem sündisznók vagyunk, aktívan védekezünk – jelentette ki. Sok mindennel vádolják a kormányt, de lustasággal soha. Azért fognak dolgozni, hogy a gazdasági teljesítmény csökkenését megakadályozzák. A magyar kormánynak ambiciózus célokkal kell nekivágni az évnek, az egyik ilyen az infláció letörése, egy számjegyűvé tétele. A második cél, hogy nem süllyedhetünk recesszióba, 2023-ban is gazdasági növekedést kell elérnünk. 2022 választási év volt, mégis sikerült csökkenteni a költségvetési hiányt és gazdasági növekedést elérni.

„Ambíció, ambíció és ambíció!”

– hangsúlyozta a Kossuth Rádióban Orbán Viktor miniszterelnök.

 

(hirado.hu)

hirdetés

Kormányablak hírek

A hírcsatorna nem található.

A Budapest rovat további hírei

Húsvétkor változik a MÁV–Volán-csoport járatainak közlekedési rendje, valamint a BKK járatainak menetrendje is módosul.
A húsvéti ünnepek alatt is a megszokott rendben szállítja el a hulladékot a fővárosban az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió – tájékoztatta a Budapesti Közművek szerdán az MTI-t.
A kormányt kérdezik a képviselők az Országgyűlés hétfőn záruló kéthetes ülésének utolsó napján.
Magyarország békéje és biztonsága csak az ország védelmi képességének megerősítésével garantálható – hangsúlyozta Kutnyánszky Zsolt védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős...
Három év kényszerszünet után csütörtöktől vasárnapig ismét sor kerül a Balaton Szupermaratonra, amelyre 386 településről és 17 országból érkezett eddig nevezés.
Ősszel az AirAsia közvetlen légijáratot indít Bangkok és Budapest között, miután 2023-ban az egy évvel korábbi kétszeresére nőttek az idegenforgalmi adatok a két ország között – jelentette be...
Változtak a gépjárműadó befizetésének feltételei 2024-től.
A nemzeti ünnepre készül az ország – írta Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, aki a Facebookon osztotta meg a legfontosabbakat az idei március 15-i programsorozatról. A...
Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Sándor-palotában felkereste Sulyok Tamás köztársasági elnököt – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Március 21-én Budapesten, a Pólus Center mellett felállított nagysátorban kezdi meg 30. országos jubileumi turnéját a Magyar Nemzeti Cirkusz; a tizenhét állomásos országjáráson többek között...

A címlapról

Húsvétkor változik a MÁV–Volán-csoport járatainak közlekedési...
A húsvéti ünnepek alatt is a megszokott rendben szállítja el a...
A kormányt kérdezik a képviselők az Országgyűlés hétfőn záruló...
Magyarország békéje és biztonsága csak az ország védelmi...
Három év kényszerszünet után csütörtöktől vasárnapig ismét sor kerül...
Ősszel az AirAsia közvetlen légijáratot indít Bangkok és Budapest...

Könyvajánló

Dr. Szántó Szilvia, a Budapesti Gazdasági Egyetem mentálhigiénés tanácsadója egy háromrészes regény után (Nárcisz-trilógia), idén elkészült a történethez tartozó terápiás könyvvel is, ami segít azoknak, akik a regény főszereplőjéhez hasonlóan átéltek érzelmi vagy más típusú bántalmazást.
„Az elmúlt 500 évben azok a nemzetek emelkedtek fel, amelyek a pénzt tőkévé alakították, feltaláltak és bevezettek új technológiákat, a társadalom széles rétegeinek adtak tudást, és teret adtak a tehetségek érvényesülésének” – többek között erre hívja fel a figyelmet legújabb kötetében Matolcsy György, majd hangsúlyozza: „A múlt sikerei azonban nem adnak pontos iránytűt, mert a történelem, benne a gazdaság törvényei döntő pontokon megváltoztak. Azokat érdemes követni, akik már a jövőből hozzák előre a működésüket, és már korunk gondolati forradalmára, ezen belül a fenntartható közgazdaság törvényeire építik működésüket.”
Megjelent a Pallas Athéné Könyvkiadó legújabb kiadványa.
A legnagyobb és legkomplexebb iparág az emberiség történetében.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

A gyorsabb áthaladás ILLÚZIÓJÁNAK érdekében, kérjük fáradjanak az önkiszolgáló kasszákhoz!
Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Több mint 7 évtizeden át volt Kispest lakosa a jeles tanárember, Pataki Gyula.
A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.