gepi-stretchfolia-rolls.jpg

Három hónap alatt 125 tonnával kevesebb hulladék került ki összesen azokból a gyárakból és üzemekből, amelyekben már a környezetbarát Ecofoil stretch fóliát használják. Úgy tűnik, napjainkban Magyarországon egyre több a környezettudatos cégvezető, akik a költséghatékonyság mellett arra is figyelnek, hogy csökkentsék az általuk termelt hulladék mennyiségét. Ebben egy új, innovatív fejlesztés nyújt segítséget.

Egyre több a hulladék a szárazföldön és a tengerekben, az állatok már a fóliák és a műanyag flakonok között úszkálnak. Az erdőkben, a kirándulóhelyeken látjuk az eldobott szemetet, amely több 100 év alatt sem bomlik le. A hatékony és környezettudatos megoldásokra égető szükség van az ipari fóliázás terén is. 

Rossz érzések a túl sok hulladék miatt
„A stretch fólia közel 30 évvel ezelőtti találmány. Használja az építőipar, az élelmiszeripar, a vegyipar, minden olyan cég, akik gyártanak valamit, és ezeket raklapra is pakolják. Ha szállítani kell A-ból B-be, akkor a raklapon lévő rakományt körbe kell fóliázni, így nem borul szét. 20 éve forgalmazzuk mi is ezeket a hagyományos strech fóliákat, de egy ideje elfogott az a rossz érzés, hogy nem akarok még több hulladékot kiküldeni a nagyvilágba. Éreztem, hogy változás kell, hogy találnunk kell egy olyan fóliát, amivel segíthetünk a Földünknek. Így született meg a környezetbarát stretch fólia ötlete” – mesélte Homolya Péter, az ecofoil.hu kitalálója, alapítója és tulajdonosa.

Gazdaságos és környezetkímélő
Az Ecofoil egy innovatív fejlesztés eredménye. Egy 500 mm széles, új generációs, erős, ipari csomagolóanyag. Különleges kialakításának köszönhetően rásimul a raklapokra, a sarkoknál is dupla védelmet nyújt, és akár téglát is lehet vele csomagolni. Olyan technológiával készült, amit egy éve fejlesztettek ki Németországban: a 10 mikron vastagságot 5 rétegből ragasztják össze, ezért nagyon jól bírja a terhelést. De az erején és a gazdaságosságon túl a legnagyobb előnye, hogy kíméli a környezetet.
„Sajnos még az Ecofoil sem olyan fólia, amit, ha elások a kertben, lebomlik, és egy hét múlva nincs ott semmi. Ez is nagyon nehezen tűnik el a természetből, több száz év kell hozzá, hogy megsemmisüljön. Viszont az a fő előnye – a 30 éve használatban lévő fóliákkal szemben –, hogy ebből sokkal, de sokkal kevesebb kell. Ha valaki a környezetbarát stretch fóliára vált, akkor 60%-kal kevesebb hulladék keletkezik, mert kisebb súlyú fóliát kell felhasználnia” – mondta a cégvezető. 

Évi 3 tonna hulladékkal kevesebb
Ezeknek a fóliáknak a legfőbb jellemzőjük a vastagságuk, ez alapján kategorizálják őket. „A hagyományos, normál fóliák 23 mikron vastagságúak. Csak összehasonlításként: egy emberi hajszál 50 mikron vastag. Az Ecofoil viszont mindössze 10 mikron. Ha ezt szembeállítjuk a 23 mikronnal, rögtön kijön a 60%-os különbség, és ha ekkora számú hulladék megtakarításáról van szó, akkor az igenis kíméli a környezetet” – tette hozzá Homolya Péter, aki azt is elmondta, hogy egy felmérésük szerint a válaszadók 99%-ának fontos, hogy környezetbarát fóliát használjon.

„Szeretnénk elérni, hogy a felhasználók környezettudatosabbak legyenek a csomagolóanyagok terén. Egy átlagos cég éves fóliahasználata – a hagyományos fóliából – 5-6 tonna. Ezzel szemben az Ecofoil használata esetén csak 2,4 tonna. Vagyis több mint 3 tonna hulladékot takarít meg, azon túl, hogy 10-15%-os pénzügyi megtakarítást is el lehet vele elérni. Készítettünk egy oktató videót (

), amiben megmutatjuk, hogy mire képes ez a fólia, hogyan óvja, védi a környezetet. Szeretnénk, ha a felhasználók is azt éreznék, hogy tudnak tenni valamit a környezetért, és nem csak másokra kell várniuk, hogy történjen valami.”

Alapítványi segítség a jövő tudósainak
Homolya Péter elárulta, hogy amikor kitalálta a környezettudatos brandet, az Ecofoilt, akkor már egy alapítvány létrehozásán is gondolkozott, hogy az újrahasznosítás felé terelje az emberek figyelmét.
„Az alapítvány célja az lesz, hogy támogassa azokat a fiatalokat – legyenek akár középiskolások vagy egyetemisták –, akik hajlandóak kutatni ebben a témában. Szeretném erősíteni ezt a szemléletet, mert az a terv, hogy pár éven belül eljussunk arra a szintre, hogy a fóliák ténylegesen újrafelhasználhatóak legyenek” – tette hozzá a tulajdonos, aki úgy véli: annak ellenére, hogy csak tavaly szeptemberben kezdték meg a forgalmazást, a környezetbarát csomagolóanyagra egyre nagyobb igény van itthon, és Európában is.

 

hirdetés

Kormányablak hírek

A hírcsatorna nem található.

A Budapest rovat további hírei

A húsvéti ünnepek alatt is a megszokott rendben szállítja el a hulladékot a fővárosban az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió – tájékoztatta a Budapesti Közművek szerdán az MTI-t.
A kormányt kérdezik a képviselők az Országgyűlés hétfőn záruló kéthetes ülésének utolsó napján.
Magyarország békéje és biztonsága csak az ország védelmi képességének megerősítésével garantálható – hangsúlyozta Kutnyánszky Zsolt védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős...
Három év kényszerszünet után csütörtöktől vasárnapig ismét sor kerül a Balaton Szupermaratonra, amelyre 386 településről és 17 országból érkezett eddig nevezés.
Ősszel az AirAsia közvetlen légijáratot indít Bangkok és Budapest között, miután 2023-ban az egy évvel korábbi kétszeresére nőttek az idegenforgalmi adatok a két ország között – jelentette be...
Változtak a gépjárműadó befizetésének feltételei 2024-től.
A nemzeti ünnepre készül az ország – írta Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, aki a Facebookon osztotta meg a legfontosabbakat az idei március 15-i programsorozatról. A...
Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Sándor-palotában felkereste Sulyok Tamás köztársasági elnököt – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Március 21-én Budapesten, a Pólus Center mellett felállított nagysátorban kezdi meg 30. országos jubileumi turnéját a Magyar Nemzeti Cirkusz; a tizenhét állomásos országjáráson többek között...
Idén egy hónapot nyernek a gépjármű üzembentartói, tulajdonosai: több mint ötmillió jármű után március 15-e helyett 2024-től elegendő április 15-ig befizetni az adót, melyről az idén mindenki...

A címlapról

A húsvéti ünnepek alatt is a megszokott rendben szállítja el a...
A kormányt kérdezik a képviselők az Országgyűlés hétfőn záruló...
Magyarország békéje és biztonsága csak az ország védelmi...
Három év kényszerszünet után csütörtöktől vasárnapig ismét sor kerül...
Ősszel az AirAsia közvetlen légijáratot indít Bangkok és Budapest...
Változtak a gépjárműadó befizetésének feltételei 2024-től.

Könyvajánló

Dr. Szántó Szilvia, a Budapesti Gazdasági Egyetem mentálhigiénés tanácsadója egy háromrészes regény után (Nárcisz-trilógia), idén elkészült a történethez tartozó terápiás könyvvel is, ami segít azoknak, akik a regény főszereplőjéhez hasonlóan átéltek érzelmi vagy más típusú bántalmazást.
„Az elmúlt 500 évben azok a nemzetek emelkedtek fel, amelyek a pénzt tőkévé alakították, feltaláltak és bevezettek új technológiákat, a társadalom széles rétegeinek adtak tudást, és teret adtak a tehetségek érvényesülésének” – többek között erre hívja fel a figyelmet legújabb kötetében Matolcsy György, majd hangsúlyozza: „A múlt sikerei azonban nem adnak pontos iránytűt, mert a történelem, benne a gazdaság törvényei döntő pontokon megváltoztak. Azokat érdemes követni, akik már a jövőből hozzák előre a működésüket, és már korunk gondolati forradalmára, ezen belül a fenntartható közgazdaság törvényeire építik működésüket.”
Megjelent a Pallas Athéné Könyvkiadó legújabb kiadványa.
A legnagyobb és legkomplexebb iparág az emberiség történetében.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

A gyorsabb áthaladás ILLÚZIÓJÁNAK érdekében, kérjük fáradjanak az önkiszolgáló kasszákhoz!
Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Több mint 7 évtizeden át volt Kispest lakosa a jeles tanárember, Pataki Gyula.
A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.