A „családbarátság” mára országossá vált, a jó házasság és a család a boldogság egyik alapforrása lett – jelentette ki Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke a Kopp Mária Emlékkonferencián.

Kopp Mária születésének 80., valamint halálának 10. évfordulója alkalmából emlékkonferenciát rendezett a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS), valamint a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézete. Az eseményen részletesen bemutatták a magyarok lelkiállapotát vizsgáló Hungarostudy 2021 kutatás tanulságos eredményeit. A hatodik alkalommal elkészült reprezentatív vizsgálatban 7000 válaszadó adatait elemezték a kutatók.

A Kopp Mária Intézetben megrendezett konferencián Fűrész Tünde, a KINCS elnökasszonya köszöntötte a résztvevőket, egyúttal ünnepélyesen megnyitotta a Kopp Mária-évet.

– Január 14-én lenne 80 éves Kopp Mária, hazánk történetének egyik legnagyobb hatású orvosnője – kezdte Fűrész Tünde elnökasszony. – Intézményünk névadója pszichiáterként, professzorként évtizedeken át kutatta a magyarok lelkiállapotát, létrehozta a népesedési kerekasztalt, amely időtálló javaslatokkal reagált a demográfiai kihívásokra. Az akkori kezdeményezések, mint például a családi típusú adózás, a gyermekgondozási rendszer rugalmassá tétele, a fiatalok lakhatásának megoldása, a nők 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazása mára a családbarát kormányzásnak köszönhetően megvalósultak és el is érték a kívánt demográfiai eredményeket. A „családbarátság” mára országossá vált, a jó házasság és a család a boldogság egyik alapforrása lett. Büszkén tűzhetjük ki zászlónkra Kopp Mária egyik jelmondatát: „Szülessenek meg a kívánt és tervezett gyerekek!” A továbbiakban is ezért dolgozunk.

Fűrész Tünde ismertette, hogy az emlékév alkalmából újból megjelentették A Boldogságkeresés útja és útvesztői című könyvet, illetve Közös kincseink címmel pályázatot hirdetnek, amelyre április 3-ig szépirodalmi alkotásokat várnak a boldogság keresése témakörében. Ennek keretében 3 millió forintot osztanak ki, és az év második felében egy könyvben is megjelentetik a legjobb írásokat.

A család képviseletében Kopp Mária és Skrabski Árpád lánya, Skrabski Fruzsina osztott meg néhány gondolatot a megjelentekkel.

– Édesanyám egyszerre ért el tudományos sikereket és volt csodálatos édesanya – adott bepillantást családi életükbe Skrabski Fruzsina, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom elnöke. – Mindig bízott bennünk és végig önállóságra nevelt, így megtanultam megoldani a problémáimat. Édesapámmal folyton erősítették az önbizalmamat, az erősségeimre koncentráltak, ez volt a titkuk. Minden este egymás dicsérete zajlott a vacsoraasztalnál, csodálatos, biztonságos, szerető légkörben nevelkedhettünk.

A jövőnk a gyermekeink kezében van!

A családokért felelős parlamenti államtitkár, Zsigó Róbert örömét fejezte ki, amiért a családbarát kezdeményezések hatására ilyen széleskörű összefogás tapasztalható a különböző tudományos területek között. A cél mindenki számára egyértelmű: megoldást találni a népesedési kérdésekre.

– Ez a rendezvény élő bizonyítéka annak, hogy a családpolitika nemcsak kormányzati feladat, hanem komoly szerepe van a civil szektornak, az intézményeknek is – fogalmazott a családokért felelős parlamenti államtitkár. – Széleskörű együttműködés nélkül nincs családbarát Magyarország, a KINCS ennek a zászlóshajója. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy megoldásokat találjunk a népesedési problémáinkra és a meg tudjuk erősíteni a családokat. A 2010-es családbarát fordulat óta történt családpolitikai intézkedések hozzájárulnak a stabil, célzott családtámogatási rendszer létrejöttéhez, hogy anyagi, lelki és fizikai biztonságban éljenek a magyar családok, megszülethessenek a vágyott gyerekek és idős honfitársaink is békésen élhessenek. A kormány a családbarát intézkedései által idén a GDP 6,2 százalékát, mintegy 3500 milliárdot fordít a családokra, a személyi jövedelemadó-visszatérítés, a fiatalok életkezdését támogató adómentesség és a nyugdíjasokat célzó segítsége által. A magyar családoknak kiszámíthatóságra és biztonságra van szükségük – zárta felszólalását az államtitkár.

Az esemény társszervezője, a Semmelweis Egyetem képviseletében Prof. Dr. Merkely Béla rektor ismertette a hatodik alkalommal elkészült vizsgálat hátterét.

– Az egészség a legnagyobb értékünk, ez napjainkban különösen értékes, sőt, még hangsúlyosabb – jelentette ki Prof. Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. – Ez a járvány még jobban ráirányította a figyelmet, hogy mekkora kincs. Nemcsak a betegellátás, de a megelőzés és az egészség megőrzése is kiemelten fontos. A Hungarostudy vizsgálat az egyik kiemelt közös projektünk volt a Kopp Mária Intézettel, amellyel méltóan adózhatunk annak a tudósnak az emléke előtt, aki 1988-ban a férjével életre hívta ezt a vizsgálatot. A legfrissebb kutatásban megvizsgáltuk, hogyan befolyásolják a testi-lelki egészséget a pszichológiai és szociális tényezők, milyen a társas támogatás és a testvérkapcsolatok fontosságát is górcső alá vettük. Kiderült többek között, hogy a házasságban élők nemcsak elégedettebbek, de a családalapítás és a családbővítés iránti igényük is sokkal magasabb. Fontos megismernünk a kutatás eredményeit, mert csak így tudunk tenni a magyar családokért! A jövőnk a gyermekeink kezében van! – tette hozzá a szakember.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára videóüzenetében elmondta, a családbarát intézkedések nagymértékben erősítették a családokat, nőtt a házasságkötések száma és a gyermekvállalási kedv, valamint csökkent az abortuszok és a válások száma.

A köszöntők után Prof. Dr. Purebl György, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója és Dr. Engler Ágnes, a KINCS tudományos elnökhelyettese mutatta be a 2021. évi Hungarostudy kutatás eredményeit.

– Nagy felelősséget igényel az adatok elemzése egy ilyen volumenű kutatás esetében, így még további tanulmányokat is tervezünk, de van, ami már most jól érzékelhető – jelentette ki Purebl György. – A legutóbbi, 8 évvel ezelőtt készült felmérés óta érezhetően megnőtt a gyermekvállalási kedv és a vágyott 5 gyermekből már 4 megszületik! A gyermekvállalásra azok a 18-40 közötti nők hajlandóak, akiknek az első gyermekük születésénél pozitív volt a szülésélményük – mutatott rá az igazgató.

– Ez volt az első vizsgálat, amely rákérdezett az ideális gyermekszámra – mondta Engler Ágnes. Az eredmények szerint a magyar társadalom kétgyermekes családmodellben gondolkodik, ezt népszerűségében a háromgyermekes követi. A gyermekvállalás előtt állók fontos feltételeik között a biztos munkahelyet, a jövedelmet és a családbarát munkahelyet említették.

„Pelenkázz, tovább élsz!”

Az eseményt egy kötetlen hangulatú kerekasztal-beszélgetés zárta, amely Kopp Mária és Skrabski Árpád szellemi örökségét és a tavalyi nagyszabású kutatás részleteit hozta közelebb az érdeklődőkhöz. A tanulmányon dolgozók érdekes részletekre világítottak rá, Székely András, a KINCS tudományos főmunkatársának moderálása mellett Dr. Susánszky Éva, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének egyetemi docense, Dr. Bódizs Róbert Zoltán, Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének kutatási igazgatóhelyettese, dr. Pári András, a KINCS kutatási vezetője és Kapdebo Ágnes, a KINCS szakpolitikai elemzője vett részt a beszélgetésen.

A kutatók kiemelték, pozitív tendenciákat láthatunk az elmúlt felméréshez képest, a párkapcsolatok minősége nem változott a járvány alatt, ha mégis, akkor pozitív irányba. Az adatok szerint a család és a gyermekközpontúság stabil maradt és a pandémia ellenére is állandósult. A magyaroknál a 2 gyerek a legnépszerűbb vállalás, ezt a 3 követi, ez a két szám szerepel legtöbbször a fiatalok fejében. Azt is kiemelték, a magasabb iskolázottság és a vallásosság elősegíti a gyermekvállalást, illetve hogy összefüggés van a férfiak élettartama és a családi élet között: minél inkább kiveszik a részüket a gyereknevelésből, annál boldogabbak és tovább élnek. Ezt a megfigyelést a „Pelenkázz, tovább élsz!” elnevezéssel illeti a nemzetközi gyakorlat.

Az asztalnál ülők témába vágó zárógondolata, amely érdekében nap mint nap dolgoznak, Kopp Mária másik ismert mondása. „Senkit nem kell rábeszélni a gyermekvállalásra, de a tervezett gyermekek megszületését segíteni kell, hiszen minden gyermekszületés közös ügyünk és örömünk!”

(csalad.hu)

hirdetés

Kormányablak hírek

A hírcsatorna nem található.

A Budapest rovat további hírei

A húsvéti ünnepek alatt is a megszokott rendben szállítja el a hulladékot a fővárosban az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió – tájékoztatta a Budapesti Közművek szerdán az MTI-t.
A kormányt kérdezik a képviselők az Országgyűlés hétfőn záruló kéthetes ülésének utolsó napján.
Magyarország békéje és biztonsága csak az ország védelmi képességének megerősítésével garantálható – hangsúlyozta Kutnyánszky Zsolt védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős...
Három év kényszerszünet után csütörtöktől vasárnapig ismét sor kerül a Balaton Szupermaratonra, amelyre 386 településről és 17 országból érkezett eddig nevezés.
Ősszel az AirAsia közvetlen légijáratot indít Bangkok és Budapest között, miután 2023-ban az egy évvel korábbi kétszeresére nőttek az idegenforgalmi adatok a két ország között – jelentette be...
Változtak a gépjárműadó befizetésének feltételei 2024-től.
A nemzeti ünnepre készül az ország – írta Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, aki a Facebookon osztotta meg a legfontosabbakat az idei március 15-i programsorozatról. A...
Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Sándor-palotában felkereste Sulyok Tamás köztársasági elnököt – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Március 21-én Budapesten, a Pólus Center mellett felállított nagysátorban kezdi meg 30. országos jubileumi turnéját a Magyar Nemzeti Cirkusz; a tizenhét állomásos országjáráson többek között...
Idén egy hónapot nyernek a gépjármű üzembentartói, tulajdonosai: több mint ötmillió jármű után március 15-e helyett 2024-től elegendő április 15-ig befizetni az adót, melyről az idén mindenki...

A címlapról

A húsvéti ünnepek alatt is a megszokott rendben szállítja el a...
A kormányt kérdezik a képviselők az Országgyűlés hétfőn záruló...
Magyarország békéje és biztonsága csak az ország védelmi...
Három év kényszerszünet után csütörtöktől vasárnapig ismét sor kerül...
Ősszel az AirAsia közvetlen légijáratot indít Bangkok és Budapest...
Változtak a gépjárműadó befizetésének feltételei 2024-től.

Könyvajánló

Dr. Szántó Szilvia, a Budapesti Gazdasági Egyetem mentálhigiénés tanácsadója egy háromrészes regény után (Nárcisz-trilógia), idén elkészült a történethez tartozó terápiás könyvvel is, ami segít azoknak, akik a regény főszereplőjéhez hasonlóan átéltek érzelmi vagy más típusú bántalmazást.
„Az elmúlt 500 évben azok a nemzetek emelkedtek fel, amelyek a pénzt tőkévé alakították, feltaláltak és bevezettek új technológiákat, a társadalom széles rétegeinek adtak tudást, és teret adtak a tehetségek érvényesülésének” – többek között erre hívja fel a figyelmet legújabb kötetében Matolcsy György, majd hangsúlyozza: „A múlt sikerei azonban nem adnak pontos iránytűt, mert a történelem, benne a gazdaság törvényei döntő pontokon megváltoztak. Azokat érdemes követni, akik már a jövőből hozzák előre a működésüket, és már korunk gondolati forradalmára, ezen belül a fenntartható közgazdaság törvényeire építik működésüket.”
Megjelent a Pallas Athéné Könyvkiadó legújabb kiadványa.
A legnagyobb és legkomplexebb iparág az emberiség történetében.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

A gyorsabb áthaladás ILLÚZIÓJÁNAK érdekében, kérjük fáradjanak az önkiszolgáló kasszákhoz!
Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Több mint 7 évtizeden át volt Kispest lakosa a jeles tanárember, Pataki Gyula.
A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.